Podnět k nabídkám autoservisů

04.12.2015 09:37

Se Zvonečníkem jsme se obrátili na Českou obchodní inspekci s podnětem k nabídkám autoservisů:

"Od roku 2010 jsou u nových vozů s dieselovými motory povinné filtry pevných částic. Problém je, že nemají nekonečnou životnost a po určitých ujetých kilometrech se musejí buď vyměnit za nové (nejdražší varianta), nebo regenerovat (levnější varianta). Nejlevnější je ale vytlučení filtru a úpravy/odpojení snímačů spojujících filtry a řídící techniku vozu.

Odstranění filtru není legálním zásahem a vozidlo se tak stává nezpůsobilým k provozu. Konkrétně je vozidlo technicky nezpůsobilé k provozu podle zákona 56/2001 Sb. §37 odst. b. (poškozuje životní prostředí nad míru stanovenou prováděcím právním předpisem). Přesto ho různé servisy nabízejí. Stačí do internetového vyhledávače zadat heslo "odstranění filtru pevných částic " a nacházíme řadu nabídek, například: https://www.odstranenifiltru.cz/, https://www.fap-dpf-filtry.cz/, https://www.odstranenidpf.cz/

Reklamní sdělení uvádějí "Pro vás i vaše auto je nejlepším možným způsobem trvalé odstranění filtru pevných částic, které vás finančně vyjde daleko levněji, než nákup nového filtru. Navíc demontáž filtru je napořád, již nikdy nebudete muset potíže s filtrem řešit." Nalézáme i přímo klamavá sdělení "Všechny technologie máme legální - placené". Přestože je tento problém medializovaný a veřejnosti známý (přímo na něj upozornilo například Nedej se plus - 13. minuta), nesetkává se s odezvou inspekčních orgánů.

V nabídkách autoservisů je evidentní klamavá reklama a ČOI ji může systematicky postihovat jako nekalé obchodní praktiky."

 

Europoslanec Pavel Poc je příznivcem přísných emisních norem. Podle něj jsou emisní normy stanoveny racionálně, vždy za účasti příslušného průmyslu a vždy jsou výsledkem kompromisu. Automobilový průmysl je podle svých vlastních expertiz plně schopen je dodržovat. Pak ovšem narazíme třeba na nabídky autoservisů k vytlučení filtrů pevných částic. Jde o veřejnou inzerci páchání trestné činnosti nebo minimálně přestupku, příslušné orgány veřejné správy by měly jednat.

 

 

 

 

Vyhledávání